Fakülte Hakkında
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Eczacılık Fakültesi 14 Temmuz 2010 tarihinde 6005 Sayılı ‘Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile kurulmuştur. Prof. Dr. Tijen TEMİZ; Eylül 2013-Ocak 2019 tarihleri arasında Eczacılık Fakültesi Dekan vekilliği görevini, Prof. Dr. Mutlu AYTEMİR; 24 Ocak 2019-02 Nisan 2024 tarihleri arasında Eczacılık Fakültesi Dekanlığı görevini sürdürmüştür. 04.11.2024 tarihinden itibaren Prof. Dr. Zeynep ŞENYİĞİT Eczacılık Fakültesi Dekanlığı görevini sürdürmektedir. Doç Dr. Pelin TAŞTAN ve Dr. Öğr. Üyesi Merve SAYLAM Dekan Yardımcısı, Mustafa SEMERCİ Fakülte Sekreteri olarak görev yapmaktadırlar.
Ege Bölgesi ve İzmir ilinin ikinci Eczacılık Fakültesi olan İKÇÜ Eczacılık Fakültesi 2018 yılından itibaren aktif olarak lisans eğitimi vermeye başlamıştır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2023 yılı sonuçlarına göre fakültemiz en düşük 461,56 puan ve en yüksek 467.08 puan ile öğrenci kabul edilmiş olup başarı sıralaması 47.938'dir. Fakültemizi kazanan öğrencilerimizi başarılarından dolayı tebrik ediyoruz.
Eczacılık lisans eğitiminin öğrenim süresi 5 yıldır. Fakültemiz 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında 82 lisans öğrencisi ile eğitim vermeye başlamıştır. Son yayınlanan 2023 YKS Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda Fakültemizin kontenjanı 3'ü okul birincisi kontenjanı olmak üzere 93 öğrenci olarak ilan edilmiş olup ek yerleştirmeler de dahil 105 öğrencimiz kaydını yaptırmıştır. 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında, kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilerimizle birlikte eğitim, 1. sınıf 105, 2. sınıf 95, 3. sınıf 106, 4. sınıf 88 ve 5. sınıf 99 mevcudiyet ve toplam 493 öğrencimiz ile devam etmektedir. Fakültemiz, 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında 72 öğrenci ile ilk mezuniyetini gerçekleştirmiştir. Bu öğrenim süreci; teorik dersler, laboratuvar dersleri, uygulamalı dersler ve staj çalışmalarından oluşmaktadır. Fakültemizin eğitim dili Türkçe’dir ve hazırlık sınıfı bulunmamaktadır.
Fakültemiz alanında doktoralı, nitelikli, genç ve dinamik bir akademik kadroya sahiptir. Kadromuzda 31’i eczacı, 2'si biyolog ve 1'i kimyager olmak üzere 8 profesör, 7 doçent, 13 doktor öğretim üyesi, 6 araştırma görevlisi yer almakta olup, sayımız artmaya devam etmektedir.
Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemi sürecinde yüz yüze eğitime ara verilmesini takiben, üniversitemizin sahip olduğu uzaktan eğitim altyapısı ile lisans derslerimizin teorik olanlarını çevrimiçi derslere uyumlu hale getirerek eğitimin kesintisiz sürmesi sağlanmıştır. Pratik olan laboratuvar derslerini, pandemi kurallarına uygun olarak 2020-2021 Güz ve Bahar dönemlerinde yüz yüze gerçekleştirmemiz, bunu başaran tek devlet üniversitesi olmamızı sağlamıştır.
Eczacılık fakültesi bünyesinde, eğitim ve Ar-Ge amacıyla kullanılmak üzere kurulmuş olan, 4 adet öğrenci laboratuvarı, 4 adet araştırma laboratuvarı ile hücre kültürü ve kozmetoloji laboratuvarı yer almaktadır. Çalışmalarımızla ilaç temelli yenilikçi buluşlar ve ar-ge faaliyetleri yürütmeyi, toplum sağlığına ve ekonomik kalkınmaya hizmet etmeyi amaçlamaktayız. Bu kapsamda fakültemizde eğitim gören bir lisans öğrencimiz, dünyanın önde gelen biyoteknolojik ilaç şirketlerinden biri olan ‘Amgen’ firması tarafından düzenlenen “Iamgenius Biyoteknolojik Fikirler Yarışması'nda” 1.lik ödülü kazanmıştır. Lisans öğrecilerimizin elde ettiği ve bizleri gururlandıran bir diğer başarı, Türkiye’de eğitim veren Eczacılık Fakülteleri lisans öğrencilerinin katıldığı ve her yıl Ankara’da gerçekleştirilen 18. Ulusal Hasta Bilgilendirme Yarışması'nda 1.lik ödülünün İzmir Kâtip Çelebi Eczacılık Fakültesi’nce kazanılmasıdır.
Lisans öğrencilerimizin yetişmelerinde ve başarılarında emekleri ve katkıları tartışılmaz olan fakülte öğretim elemanlarımız halen devam eden 70 tane TÜBİTAK, TÜSEB, GAP projelerinde yürütücü ve araştırmacı olarak görev yapmaktadırlar. Son olarak, TÜBİTAK tarafından destek alan ‘COVID-19’a karşı hızlı aşı geliştirilmesi’ projesinin de bir bölümü fakültemiz ortaklığında devam etmektedir.
Fakültemizde lisans eğitiminin yanısıra lisanüstü eğitimi de verilmektedir. Fakültemiz bünyesinde Farmasötik Kimya Anabilim Dalı ve Farmasötik Teknoloji Anabilim dallarında doktora programı ile Biyokimya Anabilim Dalı ve Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim dallarında Yüksek Lisans Programı ile eğitim ve öğretim faaliyetlerine katkı sağlamaktadır
Fakültemiz sadece lisans ve lisansüstü eğitim ve AR-GE alanlarında değil aynı zamanda doktora sonrası araştırmalarda da aktif şekilde önemli rol oynamaktadır. Bu kapsamda “Protoporfirin IX Yüklü, Folik Asit ve Poli Etilen Glikol Kaplı ZIF-8 Sentezi, Karakterizasyonu ve Meme Kanser Hücreleri Üzerindeki Fotodinamik Terapi Aktivitesinin Araştırılması” ve “Farklı Marrubium L. Taksonlarının Anti-oksidan ve Anti-inflamatuar Etkilerinin Araştırılması” isimli TÜBİTAK 2218 projeleri Analiltik Kimya ve Biyokimya Anabilim Dallarımızda yer alan öğretim üyelerimizce başarılı şekilde yürütülmektedir. TÜBİTAK 2218 projelerinin yanında fakültemize, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından desteklenen uluslararası burs ile Sudanlı bir araştırmacımız, doktora sonrası “Bilgisayar destekli araşlar kullanarak yeni ilaç hedeflerine karşı sanal kütüphaneleri taramak ve aktif bileşiklerin olası etkileşimlerini tahmnin ederek optimize etmek üzerine” çalışmalarını gerçekleştirmek amacı ile “visiting researcher” olarak gelmiştir. Fakültemiz, öğrencilerimizin kariyer hedeflerine ulaşabilmeleri için, her dönem düzenli olarak alanında uzman araştırmacı, eğitmen ve konuşmacıları öğrencilerimizle bir araya getirmektedir.
Üniversitemiz bünyesinde organize olan, Eczacılık Fakültesi öğrenci topluluğu, aktif şekilde çalışarak, önemli ulusal etkinliklere imza atmaktadır. Bu etkinliklere ek olarak, üniversitemiz sahip olduğu tam olimpik yüzme havuzu, halı, basket ve futbol sahaları ile öğrencilerimize ilgilendikleri alanlarda spor yapabilme imkânını da sunmaktadır. Fakültemiz bünyesinde kurulan erkek ve kadın futbol, basketbol, voleybol ve masa tenisi takımlarımızla sportif faaliyetler başarılı şekilde gerçekleştirilmektedir.
Genç ve dinamik kadro ile tüm bu özverili çalışmaların bir sonucu olarak, Fakültemiz, Eczacılık Fakülteleri arasında 2021 yılı devlet üniversiteleri sıralamasında (DÜS) 8. sırada yer almaktadır.
İçinde bulunduğumuz iletişim çağında, bilginin ve bilimin ulusal sınırlar ile kısıtlı kalmaması gerektiğine inanan fakültemiz bu amaçla öğrencilerimize çeşitli imkânlar sağlamaktadır. Lisans eğitimi sürecinde yurt dışı tecrübesi de kazanmak isteyen öğrencilerimiz için uluslararası öğrenci değişim programı olan Erasmus Programı kapsamında, fakültemiz Porto Üniversite’si ile sözleşme imzalamıştır. Ayrıca Avrupa’ da eğitim veren farklı Üniversiteler ile protokollerimiz tamamlanmak üzeredir.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi olarak aydınlık bir gelecek için ülkemize ve siz değerli gençlerimize karşı üstlendiğimiz sorumluluğun farkındayız.